Sinds 1 januari 2020 kennen we een premiedifferentiatie in de WW premie, de AWf premie.
De AWf premiepercentages zijn voor werkgevers in elke sector gelijk, echter wordt er een onderscheid gemaakt tussen contracten voor onbepaalde tijd en flexibele contracten. Het contract van een werknemer is dus bepalend voor de hoogte van de AWf-premie die een werkgever moet afdragen aan de Belastingdienst. Hierbij wordt een hoge en lage AWf-premie toegepast, waarbij werkgevers voor werknemers met een flexibel contract een hoge premie afdragen en voor vaste werknemers een lage premie afdragen.
Maar er is nog een regel die belangrijk is. Deze is vanwege corona tijdelijk niet toegepast maar vanaf 2022 wel weer actueel. Als een medewerker in een kalenderjaar meer dan 30% extra uren krijgt uitbetaald bovenop de afgesproken contracturen, geldt dat de eerder berekende lage AWf-premie aan het einde van het jaar moet worden herzien naar de hoge AWf-premie. Dit wordt ook wel de ‘30%-herzieningssituatie’ genoemd (een andere herzieningssituatie kennen we ook al bij medewerkers die binnen 2 maanden uit dienst zijn).
Dit geldt niet voor medewerkers die over het gehele kalenderjaar gemiddeld minstens een 35-urig contract hebben.
Hoe verwerken wij de herziening ?
In de laatste periode van het jaar controleert ons salarispakket automatisch of er uren-overschrijdingen zijn van meer dan 30%. Is dat het geval, dan wordt de eerder berekende lage AWf-premie vanaf het begin van het jaar (of vanaf de in dienst datum) omgezet naar de hoge AWf-premie en zal het verschil als correctie worden opgenomen in de laatste loonaangifte.
Hoe kun je zo’n herziening voorkomen?
Het verschil tussen de lage en de hoge AWf-premie is (op dit moment) 5%. Herziening kan aan het einde van het jaar een flinke (onvoorziene) kostenpost geven. Belangrijk dus om door het jaar heen vinger aan de pols te houden. Daarom ontvang je periodiek bij de verwerkingsbestanden ook het ‘Journaal - Controlelijst indicatie AWf-premie 'Herzien' - Contracturen (w)’. Je vindt deze in BCS Online.
De controlelijst laat de medewerkers zien die op dat moment boven de 30% norm zitten en de medewerkers die tussen de 20- en 30% norm zitten. Op basis hiervan kun je bijvoorbeeld besluiten om het contract van een medewerker uit te breiden en/of de meer- en overuren terug te dringen.
Zo kun je steeds bijsturen om herziening van de AWf-premie aan het einde van het jaar te voorkomen.
Is de controlelijst leeg? Dan zijn er op dat moment geen medewerkers die boven de 30% norm en/of 20% norm zitten.
Vragen?
Neem dan gerust contact op. We helpen je graag.