Om een DGA goed te kunnen verlonen dient er grondig onderzoek te gebeuren naar de werkelijke omstandigheden. Volgens de 'Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder' bestaan er vier categorieën directeur-grootaandeelhouders.
-
Een DGA die, al dan niet samen met zijn/haar echtgenoot, zoveel aandelen bezit dat hij meer dan de helft van de stemmen in de algemene vergadering van de vennootschap vertegenwoordigt. Je hebt dan een meerderheidsbelang en kan niet tegen je zin worden ontslagen.
-
Een DGA die minder dan de helft van de aandelen bezit (minderheidsbelang), maar tóch niet ontslagen kan worden omdat in de statuten is bepaald dat voor een ontslag een versterkte meerderheid in de algemene vergadering (meer dan 71 procent) nodig is.
-
Een groep van meerdere DGA's die allemaal (nagenoeg) evenveel aandelen hebben en daarmee nevengeschikte DGA's zijn.
-
Een DGA die zelf geen aandelen heeft, maar wiens bloed- of aanverwanten (tot en met de derde graad) in totaal minstens tweederde van de aandelen bezitten. Je hebt dan een 'familievennootschap'.
Een DGA is niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen en betaald het lage tarief voor de ZvW.
De partner van de DGA die geen statutair bestuurder is (de partner valt niet onder de regeling aanwijzing DGA) is in principe verzekerd voor de werknemersverzekeringen tenzij één van de drie eisen van een dienstbetrekking ontbreekt: loon, persoonlijke arbeid en gezagsverhouding.
Voor de partner van de DGA die geen statutair bestuurder en niet verzekerd is voor de werknemers verzekeringen wordt wel de werkgeversheffing ZVW betaald.
Gebruikelijkloonregeling
Voor wie geldt de gebruikelijk-loonregeling?
De gebruikelijk loon regeling geldt voor personen die werken voor een vennootschap of coöperatie waarin hij of zijn, eventueel samen met hun fiscale partner, een aanmerkelijk belang hebben.
Iemand is aandeelhouder met een aanmerkelijk belang als hij, eventueel met zijn fiscale partner:
- 5% of meer van de aandelen heeft in een vennootschap.
- Rechten heeft om voor 5% of meer aandelen in een vennootschap te kopen.
- Winstbewijzen heeft om 5% of meer van de jaarwinst, of van een uitkering bij liquidatie van de vennootschap te krijgen.
- voor 5% of meer stemrecht heeft in de algemene vergadering van een coöperatie of een vereniging op coöperatieve grondslag
Voor een aanmerkelijkbelanghouder geldt de gebruikelijk-loonregeling. Voor deze regeling is de fiscale partner van de aanmerkelijkbelanghouder:
- de echtgenoot of geregistreerd partner
- degene met wie de aanmerkelijkbelanghouder op hetzelfde woonadres staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
Zij moeten dan bovendien voldoen aan 1 van de volgende voorwaarden:
- De aanmerkelijkbelanghouder en zijn partner hebben samen een notarieel samenlevingscontract. Beiden moeten dan meerderjarig zijn.
- De aanmerkelijkbelanghouder en zijn partner hebben samen een kind.
- De aanmerkelijkbelanghouder of zijn partner heeft een kind en de ander heeft dit kind erkend.
- De aanmerkelijkbelanghouder en zijn partner zijn meerderjarig en 1 van beiden heeft een minderjarig kind dat op hetzelfde adres staat ingeschreven. Maar als de aanmerkelijkbelanghouder en zijn partner een zakelijke huurovereenkomst hebben, zijn ze in dit geval geen fiscaal partners.
- De aanmerkelijkbelanghouder en zijn partner staan als partners geregistreerd bij een pensioenfonds.
- De aanmerkelijkbelanghouder en zijn partner zijn beiden eigenaar van de woning die hun hoofdverblijf is.
- De aanmerkelijkbelanghouder en zijn partner waren in 2017 al fiscale partners.
Voldoen de aanmerkelijkbelanghouder en zijn partner slechts een deel van het jaar aan de voorwaarden? Dan kunnen zij kiezen om het hele jaar fiscale partners te zijn. Staan zij het hele jaar samen in de Basisregistratie Personen (BRP) ingeschreven? Dan kunnen zij niet kiezen: zij zijn dan het hele jaar fiscale partners.
Hoe stel je het gebruikelijk loon vast?
Een aanmerkelijkbelanghouder moet een loon in aanmerking nemen dat het hoogste is van de volgende bedragen:
- 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking.
- Het loon van de meestverdienende werknemer van een (verbonden) vennootschap.
- Een minimumbedrag, elk jaar opnieuw vastgesteld door ministerie van Financiën (zie Belastingdienst)
Met het begrip loon bedoelen we het loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen (kolom 14 van de loonstaat). Dit is dus inclusief loon in natura, zoals de bijtelling voor privégebruik auto, en na toepassing van de wettelijke vrijstellingen, zoals de vrijstelling van pensioenpremie.